Danmarks image som korruptionsfrit land vakler

Korruption og bestikkelse indgår i stadig flere overskrifter i dagspressen. Danmark har ellers år efter år ligget i top på listen over de mest korruptionsfri lande i verden. Men udviklingen er bekymrende.

Senest er en tidligere ansat i SKAT – efter oplysninger fra TV2 – sigtet og varetægtsfængslet for at have modtaget 1,7 mio. “sorte” kroner på sin bankkonto i årene 2006 til 2009 fra private, mens han var ansat i SKAT. Ifølge sigtelsen har han i kraft af sin ansættelse hos SKAT medvirket til, at 37,4 mio. kroner uretmæssigt er blevet udbetalt som tilbageholdt udbytteskat til et selskab i caribisk skattely – mens han sideløbende modtog pengene fra en medsigtet udlandsdansker.

Den tidligere ansatte er sigtet for bedrageri af særlig grov beskaffenhed og for berigelseskriminalitet rettet mod offentlige midler. Efter straffeloven er det tilmed en skærpende omstændighed, hvis en offentligt ansat misbruger sin stilling til at berige sig.

Politibestikkelse
I en anden usædvanlig sag har Statsadvokaten i København rejst tiltale om bestikkelse mod to nordsjællandske politifolk for at have fået en gratis safaritur i Kenya og et ophold på et resort i Tanzania. Gavegiveren var tidligere efterforsket af de to tiltalte politifolk i en anden sag, og de havde efter anklageskriftet ydet gavegiveren såkaldt politimæssig sikkerhedsrådgivning.

De to politifolk er tiltalt for overtrædelse af straffelovens § 144, som omhandler offentligt ansatte, der uberettiget modtager gaver eller andre fordele i forbindelse med deres tjeneste.

Atea-sagen
Dertil kommer Atea-sagen, hvor en lang række offentligt ansatte eller tidligere offentligt ansatte it-indkøbere i offentlige myndigheder, offentlige virksomheder og forsvaret er tiltalt – og i et vist omfang dømt. Den fylder fortsat meget i medierne og vil gøre det en rum tid endnu, idet hovedsagen mod den tidligere ledelse i Atea og selskabet ikke er indledt i retten endnu.

Atea-sagen er ud fra en juridisk synsvinkel interessant på mange måder. Dels fordi det utvivlsomt er den mest omfattende sag om bestikkelse eller korruption i Danmark til dato, og dels bliver det interessant at se, hvor “bagatelgrænsen” for bestikkelse går. Altså hvor lidt eller hvor meget der skal til for at kunne dømme for overtrædelse af straffelovens bestemmelse.

Mere korruption i Danmark
Vurderet på de aktuelle sager tyder meget på, at korruption og bestikkelse er ved at blive et mere udbredt fænomen i Danmark. Det har myndighederne stort fokus på at bekæmpe, og de bruger betydelige ressourcer på disse sager. Ikke alene risikerer Danmark at miste sit særlige image som et praktisk talt korruptionsfrit land. Virksomheder i Danmark bør også i højere grad være opmærksomme på, hvordan de dæmmer op for at blive involveret i bestikkelses- eller korruptionssager.

4 responses to “Danmarks image som korruptionsfrit land vakler

  1. hvordan med Dong-sagen og salget af Statens vaccineproduktion samt de mange IT-skandaler (overskredne budgetter og slutresultater, der ikke kan anvendes) ??
    – Eller er det bare udtryk for uduelighed ??
    PS: og så den med, at det skal tage 2 1/2 år at indrette en ny politiskole i eksisterende bygninger (mere end det ville tage at bygge nyt).
    Der er sådan set rigeligt at tage af!

  2. Hvad med hemmelig bestikkelse af politiske partier, så ubetinget den værste form, gjort i offentligt skjul, med en korrupt lovgivning.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *