Kryptovalutaer – det nye vilde vesten

En valutakurs der falder med 99,9 % på under et sekund. Det skete onsdag i sidste uge, hvor prisen på den virtuelle valuta Ethereum styrtdykkede og steg lige så hurtigt igen kort efter. De såkaldte kryptovalutaer – med Bitcoin som den mest kendte – er blevet et nyt Wild West.

Det kortvarige kurskollaps for Ethereum er blot én af udfordringerne med kryptovalutaerne, der er en form for uregulerede elektroniske penge som i modsætning til reelle penge ikke er udstedt og garanteret af en centralbank. Brug af kryptovalutaer til hvidvask, terrorfinansiering og skattesvindel er andre udfordringer, som der mangler nogle løsninger på.

Lad os dog lige se lidt nærmere på det meget usædvanlige forløb med Ethereums kursudvikling. Meget tyder på, at en enkelt meget stor sælger, en “whale”, i markedet fik kurserne til at falde dramatisk. Detaljerne omkring hændelsen kendes dog ikke på nuværende tidspunkt.

En af teorierne er, at “hvalen” solgte Ethereum i betydeligt omfang og på den måde aktiverede en række automatiske stop-loss salgs-mekanismer på en af de største børser for kryptovalutaer, hvorved kursen faldt fra 317 dollar til 0,10 dollar. Den samme investor kunne herefter opkøbe Ethereum-valutaen til ingen penge og dermed realisere en kæmpe gevinst, da prisen kort efter blev retableret på sit tidligere niveau.

Mere udbredt
Kryptovalutaerne kan anvendes stadig flere steder som betalingsmiddel. Den mest almindeligt kendte kryptovaluta, Bitcoin, veksles i dag med reel valuta og accepteres som betalingsmiddel både online og off-line i den almindelige økonomi ved køb af varer og tjenesteydelser. I de seneste år har investorer opbygget meget store formuer ved at investere i Bitcoins, Ethereum, Zcash, Monero og et hastigt stigende antal andre kryptovalutaer, der alle er bygget på blockchain-teknologien.

Der er blandt iagttagere og investorer delte meninger om fremtiden for disse nye betalingsmidler, men realiteten er, at de tilsyneladende bliver mere og mere anvendelige i flere og flere sammenhænge – og at deres popularitet er kraftigt stigende.

Banktilsynsmyndighed advarer
Selvom Rigspolitiet har talt om et gennembrud i forhold til opklaring af kriminalitet med anvendelse af Bitcoins, er det fortsat vanskeligt for de retshåndhævende myndigheder rundt om i verden at spore kriminel aktivitet på de “mørke” dele af internettet – i hvert fald når det gælder nyere krypto-valutaer, der er designet med et yderligere lag af anonymitet.

Den europæiske banktilsynsmyndighed EBA har udsendt en advarsel til forbrugere mod virtuelle valutaer, herunder Bitcoin, og Finanstilsynet har i 2015 bakket op om advarslen. EBA gør i sin advarsel forbrugerne opmærksomme på, at der er en række risici forbundet med at købe, sælge og eje virtuelle valutaer, herunder har EBA anført følgende risici:

 • Du risikerer at miste din virtuelle valuta på en handelsplads
 • Du risikerer, at virtuel valuta bliver stjålet fra din elektroniske tegnebog
 • Du har ingen sikkerhed for, at du også fremover kan bruge virtuel valuta som betalingsmiddel, eller at du kan veksle tilbage til reel valuta
 • Værdien af dine virtuelle valutaer kan ændre sig meget hurtigt og kan i princippet falde til nul
 • Virtuelle valutaer kan blive misbrugt til kriminalitet
 • Køb og salg af virtuelle valutaer kan have skatte- og afgiftsmæssige konsekvenser

Finanstilsynet har vurderet, at virtuel valuta ikke er omfattet af den gældende finansielle regulering i Danmark. Det kræver for eksempel ikke tilladelse for et selskab at drive virksomhed med veksling af reel valuta mod såkaldt virtuel valuta, herunder bl.a. bitcoin, og vice versa.

Behov for regulering
Den kriminelle anvendelse af krypto-valutaer, den enorme volatilitet på de enkelte coins, risikoen for hacking sammenholdt med den ikke tilstedeværende offentlige regulering på området gør markedet for disse valutaer til et moderne Klondike. Her kan tjenes enorme penge, men risikoen er tilsvarende høj.

Meget taler for, at myndighederne ikke længere kan stikke hovedet i busken. Krypto-valutaer er kommet for at blive og får større og større betydning for verdensøkonomien.

For at forhindre anvendelse af krypto-valutaer til hvidvask af penge, terrorfinansiering og skattesvindel er det derfor positivt, at der på EU-niveau er forhandlinger i gang for at gennemføre en regulering på dette felt.
Der er utvivlsomt tale om særdeles vanskelige forhandlinger, herunder henset til den ustoppelige eksponentielle teknologiske udvikling også på dette område, hvor det af samme grund forekommer hensigtsmæssigt at inddrage udviklere af krypto-valutaer i diskussionerne. Ingen ønsker en regulering, der er forældet, allerede før den er sat i kraft.

4 responses to “Kryptovalutaer – det nye vilde vesten

 1. Hej.

  Ethereum er en teknologi, ikke en valuta.
  Det er rimelig tydeligt, at der mangler kritisk viden omkring hele blockchain og krypto-universet i den her artikel, hvorfor den aldrig skulle være skrevet. Eller i hvert fald have en disclaimer der fortæller, at forfatteren ikke på nogen måde er ekspert på området.
  Jo, det er super interessant det der foregår på krypto-området for tiden. Ja, de coins du kan købe er ekstremt volatile – især fordi der er mange der forsøger at udnytte folks uvidenhed på markedet.
  Men det er jo ikke bare coins. Flere af de her såkaldt “coins” er forbundet til banebrydende teknologi(såsom Ethereum) som har brug for en valuta for at fungere.
  At der så bliver spekuleret i disse, er uundgåeligt. Det gør ikke teknologien mindre banebrydende og derfor er det simpelthen så ærgerligt at læse artikler som denne, som intet ved om det bagomliggende arbejde og grundlag.

  Det er jo ironisk nok, at der bliver talt om, at man ikke vil indføre reguleringer der er forældet allerede før de træder i kraft, når selve artiklen her ikke selv kan følge med tiden.

  Og vi kan slutte af med at sammenligne krypto-coins med “ægte” penge:
  – Du risikerer at miste din virtuelle valuta på en handelsplads
  (Din bank kan også blive hacket og du kan også her miste alle dine penge)
  – Du risikerer, at virtuel valuta bliver stjålet fra din elektroniske tegnebog
  (Du kan også få stjålet dit dankort og dine kontanter)
  – Du har ingen sikkerhed for, at du også fremover kan bruge virtuel valuta som betalingsmiddel, eller at du kan veksle tilbage til reel valuta
  (Der er som sådan heller ikke sikkerhed for, at du kan bruge dine nuværende penge i fremtiden. Selvfølgelig en større sikkerhed, men hold nu op.)
  – Værdien af dine virtuelle valutaer kan ændre sig meget hurtigt og kan i princippet falde til nul
  (Ja, de er volatile. Det er et validt råd som folk skal have. Men aktiemarkedet kan i lige så stor grad blive misbrugt, hvilket også er set før. Dog selvfølgelig ikke på samme måde.)
  – Virtuelle valutaer kan blive misbrugt til kriminalitet
  (Seriøst? Så “ægte” penge bliver ikke misbrugt til kriminalitet? Samtidig er det værd at nævne, at teknologiet som Ethereum gør alt de kan for, at det ikke kan misbruges. Det nævnes selvfølgelig ikke.)
  – Køb og salg af virtuelle valutaer kan have skatte- og afgiftsmæssige konsekvenser
  (Ja, selvfølgelig. Et fint råd, men hvorfor skal det stilles op som om det er farligt? Det er præcis lige som al anden investering med den forskel, at der ingen lovgivning er på området for tiden).

  Jeg håber i vil tage denne feedback til jer. 🙂

 2. Det er problematisk at du helt undlader at kommentere på at kursen kun crashede de 99,9% på én USD/ETH markedsplads (GDAX). Ether (hvilket er det korrekte navn for kryptovalutaen, “Ethereum” er selve netværket) handles på mellem 50 og 100 online markedspladser verden over mod en række forskellige nationalvalutaer.

  En mere objektiv måde at måle markedsværdien på et givent tidspunkt, ville være ved at tage den gennemsnitlige kurs på disse markedspladser, vægtet efter handelsvolumen. Gøres dette, faldt kursen altså ikke 99,9%, måske nærmere 15%. En væsentlig pointe der burde være værd at bruge en sætning på.

  Når det er sagt så er jeg helt enig i at det er “det vilde vesten”, men det er nok uundgåeligt når vi har med teknologi at gøre der i den grad kan disrupte eksisterende systemer.

 3. Det er i sin nuværende form rendyrket spekulation – grænsende til pyramidespil. Ingen reelt produkt! Der er som udgangspunkt intet værdiskabende i disse “valutaer” – kursen er udelukkende betinget af udbud og efterspørgsel. Oprettelsen af serier, bagved liggende ejere/stiftere osv., hvervningen af kunder, stigningsgraden osv. – det er bare et stort cirkus og forhåbentlig bliver der sat en stopper for det inden det får en samfundsskadelig effekt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *