Top 10 over største korruptionsbøder

De amerikanske myndigheder har strammet grebet om virksomhedskorruption uden for USA. Her ved indgangen til 2018 gør vi status og ser nærmere på top 10 over de største bøder nogensinde – hvor den allerstørste faldt sidste år.

Herunder er den aktuelle top 10 over de største bøder i sager om overtrædelse af de amerikanske regler om korruption i udlandet efter “Foreign Corrupt Practices Act” (FCPA). Listen indeholder tal for den samlede straf i form af bøde og konfiskation af uberettiget udbytte.

Top 10
1.
Telia Company AB (Sverige): $ 965 mio. i 2017
 2. Siemens (Tyskland): $ 800 mio. i 2008
 3. VimpelCom (Holland) $ 795 mio. i 2016
 4. Alstom (Frankrig): $ 772 mio. i 2014
 5. KBR / Halliburton (USA): $ 579 mio. i 2009
 6. Teva Pharmaceutical (Israel): $ 519 mio. i 2016
 7. Keppel Offshore & Marine Ltd.(Singapore): $ 422 mio. i 2017
 8. Och-Ziff (USA): $ 412 mio. i 2016
 9. BAE (Storbritannien): $ 400 mio. i 2010
10. Total SA (Frankrig) $ 398 mio. i 2013

De amerikanske myndigheder har strammet anti-korruptionsgrebet, og niveauet for bøderne er vokset de seneste år. 5 ud af de 10 største bøder nogensinde er således uddelt inden for de seneste to år.

Når man læser listen, er det også tankevækkende, at der blot er to amerikansk baserede virksomheder med på listen, mens der er hele 6 europæiske virksomheder på listen – og endda en svensk virksomhed allerøverst på listen med den højeste pålagte bøde.
Læs mere om den sag: “Bestikkelse i Usbekistan – og hvad vi kan lære af det”

Hav styr på reglerne – også i udlandet
Danske og udenlandske regler om korruption mv. spiller således en stor rolle i forbindelse med international handel. Ud over den danske straffelov, der indeholder de danske regler om korruption, kan en række udenlandske regler, især UK Bribery Act og den amerikanske FCPA, have stor betydning for danske eksportvirksomheder. Den ovennævnte liste viser alvoren ved ikke at overholde reglerne.

Den amerikanske FCPA fra 1977, den britiske UK Bribery Act fra 2011 og den franske Sapin II fra 2016 kan ramme danske virksomheder, hvis de gør forretning ind eller ud af hhv. USA, England eller Frankrig – også selv om handlingen foregår i et helt tredje land.

Uanset hvor i verden en virksomhed handler, og hvordan sædvanen er i det enkelte land mht. til “smørelse”, så bør virksomheden derfor være meget opmærksom på at efterleve reglerne. Eller sagt med andre ord: Følg IKKE det gamle ordsprog “Skik følge, eller land fly”.

One response to “Top 10 over største korruptionsbøder

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *