Manipulation med frygten?

Det amerikanske “frygt-indeks” (VIX Index) er kommet under mistanke for markedsmanipulation. Den mulige manipulation kan muligvis forklare en del af de seneste ugers store udsving på de internationale aktiebørser.

De amerikanske myndigheder (Wall Streets selvregulerende myndighed, FINRA) har iværksat en undersøgelse af mulig markedsmanipulation efter en uge med meget kraftige udsving på de amerikanske og internationale børser. Det såkaldte VIX-indeks er designet til at give et billede af “frygten” blandt investorer. VIX-indekset – også benævnt Cboe Volatility Index – er baseret på S&P 500-optionspriser, og det svinger som regel i modsat retning af det toneangivne amerikanske S&P 500-indeks. Som så mange andre finansielle indeks kan der også handles i udviklingen af VIX, og investorer, der køber VIX-optioner, gør det oftest for at sikre sig mod aktiekursfald.

Mistanken om manipulation med VIX-indekset er fremkommet efter myndighedernes modtagelse af et brev fra et advokatfirma, der repræsenterer en uidentificeret klient – en whistleblower – med påstand om, at der er foretaget manipulation af VIX-indekset med betydelige tab for investorer til følge. Whistlebloweren påstår således, at VIX-indekset kan påvirkes blot ved indlæggelse af ordrer, uden at nødvendigvis at gennemføre handler.

Mistanken kommer efter en pludselig stigning til det højeste niveau i indekset i de seneste to år.

Det er ikke første gang, dette indeks bliver undersøgt for markedsmanipulation. I 2017 fremkom nogle forskere fra University of Texas med en hypotese om dette indeks’ særlige risiko for manipulation.

Hvis den rejste tvivl om “frygtens indeks” har hold i virkeligheden, kan det have betydelig indvirkning på værdipapirmarkedet på kort og længere sigt. Det kan desuden med den mulige påvirkning af frygten på markedet have været med til at eskalere det pludselige kursfald på finansielle produkter, vi har set i de seneste uger.

Historisk har det vist sig vanskeligt at efterforske og retshåndhæve sager om markedsmanipulation. Det gælder på globalt plan, og det har vist sig igen og igen på det danske marked.

De mange sager om mistanke om markedsmanipulation på markederne for finansielle produkter, herunder også i markedet for krypto-valutaer, giver også yderligere næring til de overordnede spekulationer om betydningen af robotter i markedet for finansielle produkter – og de derved forstærkede effekter af en manipulation. Det bliver bl.a. belyst af Michael Lewis i bogen “Flashboys” fra 2014 og i den foruroligende thriller “Fear Index” af Richard Harris fra 2011.

I takt med den teknologiske udvikling og globaliseringen, stigningen i kompleksitet og de enorme involverede værdier vil det næppe være det sidste, vi har set til manipulerende adfærd på markedet for finansielle produkter.

One response to “Manipulation med frygten?

 1. Påstanden om manipulation er ‘absolut bogus’!

  Markedet er hovedsagligt drevet af optimisme og pessimisme.
  Aktiemarkedet havde havde sat nye rekorder, og konsensus var at det var det eneste rigtige at sætte sine penge i.
  The sky has no limit….

  Vix indekset havde ligeså set de laveste niveauer nogensinde,…det var tid til at tage en kontrær position.

  Ensidig flokmentalitet på den forkerte side!

  Men nogen vil påstå at markedet er rationelt?
  Ja bliv bare i troen….det irrationelt på ethvert tidpunkt, for ingen ved om de har købt for dyrt eller billigt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *